Online Finansal işlemleri 6 adımda iyileştirmek

Uzun bir aradan sonra tekrar selamlar…Malumunuz çağımız artık internet çağı ve bir çok işlem internet üzerinden online olarak yapılmakta.Finansal işlemler bunların içinde kritik değere sahip olanları, haliyle bu tarz işlemler için biraz daha dikkatli davranmamız gerektiğini düşünüyorum…

Biz kullanıcılar olarak neler yapabilirizde bu işlemleri daha güvenilir hale getirebiliriz bir bakalım…

1- Bilgisayarınızı internet tehditlerine karşı koruma altına alın..

Online işlem yapacagınız bilgisayarınızda, firewall, antivirüs, anti spyware tarzı programları kurup güncel tutun, kullandıgınız kablosuz ağ bağlantınızı şifreli hale getirin böylece ağınızı dinlemek isteyen kimselerin işini bir adım daha uzatmış olursunuz, bilgisayarınızda bulunan uygulamarlı güncel tutun yamalarını geçin.

2- Güçlü şifreler kullanın..

Şifreleriniz T.C Kimlik numaranız gibidir, bu bilgiye sahip olan birisi sizin adınıza bir çok işlemi yapma şansını yakalamış olurlar. Güçlü şifreler nasıl oluşturulur peki ?!

Güçlü şifreler sizin tarafınızdan hatırlanması kolay olmalıdır, 14 karakter uzunlugu idealdir (ne kadar uzun olursa o kadar iyi olur),büyük harf, kücük harf, özel karakter ve rakam içermelidir.

Kişisel şifrelerinizi her zaman gizli tutun, mailinizde , telefonunuzda yada kişisel yazışmalarınızda kullanmayın/bulundurmayın.

Farklı işlemler için farklı özel şifreler kullanın, böylece bir şifrenin ele geçirilmesi bütün özel işlemlerinizin ele geçirilmesini engelliyecektir.

 

3- Web adreslerini kendiniz bulun..

 

Mailinize gelen , açılır pencerelerde karşınıza cıkan bir şekilde yazılı olarak önüne gelen web sayfa adreslerine doğrudan tıklamayın, bu adresler her nekadar gerçek ve mantıklı görünsede, madalyonun arka yüzünde farklı amaçlara hizmet ediyor olabilirler. Gelen linkleri kendiniz elle girin.Böylece dolandırıcılıga karşı bir önlem daha almış olursunuz..

 

 

4 – Bilgilerinizin güvenliği için imzayı kontrol edin..

 

Önemli bilgilerinizi bir web sayfasına girmeden önce sayfanın şifreli olup olmadıgını kontrol edin.
Sayfanın şifreli olması, girilen bilgilerinizin internet trafiğiniz ele geçirilse bile, okunmasını engelliyecektir. Sayfanın bir sertifika kullanılarak oluşturuldugunuz şu adımlardan anlayabilirsiniz, adresin başında httpS ibaresi bulunur ve şeklide görüldüğü gibi adres barının yanında bir kilit simgesi bulunur.Şekildeki gibi eğer kilit simgesi varsa ve renk yeşil ise, doğru adrese gittiğinizi söyleyebiliriz.

5- Finansal bilgilerinizi ev bilgisayarınızda saklayın..

 

Banka hesaplarınızı, online alışverişlerinizi kısaca herhangi bir finansal işlem içeriğin olan işlemlerinizi halka açık bilgisayarlarda (internet cafe, halk açık kablosuz ağ vb.)yapmayın.

Bu işlemler için sadece size özel olan bilgisayarınızı kullanın..

 

6- Sağduyunuzu kullanın..

Bilgi kaçakçılıgına ve dolandırıcıga karşı her zaman uyanık olun.Örneğin,kulaga gerçek olabilecekmiş gibi gelen bir mail aldınız, “x” bankasından bir mail geldi ve iletişim bilgilerinizi, var olan kimlik bilgilerinizi, şifrenizi sizden istediklerini söylüyorlar, bunu yapma amaçlarının kullanıcı güvenliğini sağlayıp bilgilerin güncel kalmasını istediklerini iletiyorlar, ek olarak şifrenizi bir adres vererek burdan değiştirmenizi istiyorlar. Unutmayın ki finansal işlemler hiç bir zaman bu şekilde ilerlemezler..

Başka bir örnek, yine bir mail geliyor ve piyangodan …… miktarında ikramiye kazandıgınızı söylüyor. Yine aynı şekilde iletişim bilgilerinizi istiyorlar banka hesap numaranızı yanında bir iki özel bilgi daha istiyorlar (Anne kızlık soyadı kimlik no gibi..) .Tek başına zararsız gibi görünen bu bilgiler aslında, finansal işlemlerde sizi doğrulamak için sorulan soruların cevaplarını barındırırlar.

Bu sebeple bu tarz bilgilerinizide kimlerle ne şekilde paylaştıgınızada dikkat etmelisiniz.

Kaynak : http://www.microsoft.com/protect/fraud/finances/6rules_us.aspx

Share